wtorek, 19 czerwca 2018

Kochana Bulgaria


Cześć Bułgario!!

Po raz pierwszy na moim blogu! Za nim przejdziemy do konkretów, chciałbym ostrzec przed Moją Miłością do Ciebie, oraz mam nadzieję, że udzieli ona się wszystkim innym.



Teraz do was czytelnicy!! Jest mnóstwo aspektów, za które Kocham to miejsce, postaram się wyczerpać temat maksymalnie jak tylko to możliwe! Pobudzając wasze zmysły, warto byłoby dołączyć publiczną opinię naszych rodaków, których miałem możliwość spotkać na promenadzie miasta Varna (Miasto, z którego zaczyna się cala przygoda).
W kilku słowach odpowiedz na pytanie z mojej strony Jak podoba się wam w Bułgarii"?

Krótko i na Temat:

- Pyszne jedzenie, super wakacje, z całą rodziną, piękna pogoda z widokami, przemili ludzie oraz świetny alkohol... (Raczej mieli na myśli Rakija!!) To tyle ze strony przypadkowych turystów.

Zacznę od pięknego zapachu, który rozsiał się po całym mieście, cudowny miodowy aromat kwiatów drzewa lipy, sprawił, że poczułem się jak w raju, zniknęły wszystkie myśli. Jak cukierek dla duszy spacer po plaży przy zachodzie słońca i tylko pragniesz, aby czas się zatrzymał... Życzę każdemu!


Podzielę się teraz smakiem Bułgarii, wymieniając kilka ulubionych dan, przekąsek, szybkiego jedzenia, które kupimy z ulicznej budki, ale i nie tylko.

Na pierwszym miejscu przedstawię:

Banicę, jest ona tradycyjnym daniem tego miejsca. Pyszna, chrupiąca, uzależniająca, trzeba się spieszyć, aby ją kupić, bo znika w mgnieniu oka. Chyba ze, miejsce, w którym kupujemy to pyszne ciastko, jest złą sławą owiane. Przygotowywana jest na kilka sposobów, w różnych formach i smakach. Moja ulubiona to tradycyjna z białym Bułgarskim serem... ale dla urozmaicenia, do wyboru mamy jeszcze nadzienie z porem, szpinakiem, dynią, kapustą, a nawet mięsem.



Sarmi: Pychotki Gołąbki, które odmienią cale nasze życie od pierwszego kęsa. Podkreślam, że mogą uczynić z was niewolników... Zawinięty cudny farsz w świeże liście winogron ugotowane i podane do stołu, płaczesz, kiedy się kończą.



Pechena Carevica: Świetna zagryzka do Piwa, są to prażone ziarna kukurydzy (solone). Wiec, jeśli wybieracie się na plażę w Bułgarii, nie zapomnij o chłodnym Piwku i paczuszce apetycznej carevicy. Po prostu Mega, zapomnisz co to chipsy.



Żeby był to blog na temat Kuchni i przepisów pewnie wymieniałbym dalej, ale na tym zatrzymamy się, dodając jeszcze, że w bułgarskiej kuchni nie brakuje świeżo zebranych z ogródka warzyw, ziół, owoców. Na tym zakończymy pierwszy wpis, kolejny już w drodze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz